Verslag 1e wedstrijd winterkampioenschap

Gepost in Wedstrijdverslagen

Het is zondagochtend, de wekker gaat veel te vroeg en buiten regent het terwijl de temperatuur maar een paar graden boven het vriespunt ligt. Normaal zou ik me nog een keertje omdraaien, maar vandaag niet! De eerste wedstrijd van het winterkampioenschap staat op het programma en we hebben er zin in!

Dit bleek wel toen ik arriveerde bij de manege. Veel deelnemers waren er al, en nog meer zouden er komen. Direct kreeg ik van verschillende te horen hoe erg ze uit hadden gekeken naar deze wedstrijden. En ze waren duidelijk niet de enige! De auto’s stonden tot ver in de straat.

Hoewel de trend op dit moment is dat veel circuits overstappen naar kunstgras zie je dat er een grote groep rijders is die toch heimwee krijgen naar het rijden op een “echte” off-road ondergrond. Bulten, gaten en motorcross-achtige sporen vormen zich door de dag waardoor de ideale lijn niet altijd de ideale lijn is. Spektakel gegarandeerd dus!

Natuurlijk vlug de spullen uit laden, een plekje zoeken voor de sleuteltafel en de auto klaar maken voor zijn eerste meters op het zand! De MAC Vlijmen crew was de dag ervoor al druk bezig geweest alle spullen naar de manege te vervoeren en hebben hier zoals altijd weer een mooi circuit van weten te bouwen. De lay-out vandaag was snel met wat technische segmenten. Naja “snel”, als de ondergrond vlak was geweest dan wel ja, want al snel zou de baan zijn off-road karakter tonen.

circuit
Het circuit had ook deze editie weer een spannende layout.

Oké, genoeg sentimenteel gezever. We gaan racen!

We gingen van start met 3 klasse verdeeld over 8 heats, gezellig druk dus!

In de kwalificaties van de 2wd was het Paul Dijkstra die gelijk liet zien waarom hij al een jaar de titel winterkampioen draagt. Hij was duidelijk niet van plan deze titel af te geven en zetten zijn auto met overtuiging op TQ. Wesley van Helmond reed zijn TLR op de tweede plek. Het gele monster van Tom van Drunen kon plaatsnemen op de derde plaats gevolgd door Bruno Heremans en Tom Raymakers. Omdat de finales met 11 man gereden werden, werd Johan Hooijmans van BQ naar de 11e plaats in de A gepromoveerd.

Pit 2
Johan wist zijn Kyosho RB6.6 net als Marco in de A-finale te zetten.

Dit zorgde ervoor dat de befaamde BQ positie voor Bob Romein was. Johan van Helmond (Je weet wel, de vader van…) hield voor het eerst in jaren weer zelf een zender vast en reed deze naar de tweede startplaats in de B-finale. Dirk van Leur wist zijn B5 op de eerste plaats in de C-finale te zetten.

De 4wd buggy’s hadden wat minder zorgen over het halen van de A-finale aangezien er maar 8 deelnemers waren. De moeilijkheid zat hem dan ook vooral in de finish halen. Tandwielen, pulleys en banden vlogen om je oren. Het heel houden was dan ook de grootste uitdaging. Na de kwalificaties waren er drie rijders met het zelfde aantal punten. Op basis van de beste tijd was het uiteindelijk Jack Box die op polepositie mocht starten gevolgd door Wesley van Helmond en Johan Teeuwen. 

Pit 1
Er wordt flink gesleuteld om de auto's zo snel mogelijk te krijgen.

Toen de eerste kwalificaties van de short course op het punt stond te starten werd er door de manege geroepen “Kunnen we heel even wachten?!”. Het was familie Jimmink woonachtig op Texel en dus afhankelijk van de eerste boot, die precies op tijd aangekomen waren voor hun eerste heat. Dat is nog is timing!

Na drie kwalificaties was het Koen van Middelkoop die zijn huurauto op TQ wist neer te zetten. Nigel van Katwijk mocht daar achter starten, gevolgd door Davy Hesen. Op BQ vonden we Rob van der Looij terug.

Na een korte pauze van 30 minuten waar door velen nog even gewerkt werd aan de afstellingen van de auto konden de finales van start.

kantine
Zoals elke winter was de kantine weer de goed geregeld door Daniellë en Ad!

In de 2wd C-finale was het Robert van der Wolf die de eerste twee finales wist te winnen en dus de prijs voor deze finale mocht ophalen. Carl Leten won de laatste finale en stelde daarmee zijn tweede plaats veilig. Dirk van Leur werd derde gevolgd door Rens Teeuwen die hiermee tweede in het jeugdklassement zou worden. Tiago van Schijndel werd met een 10e plaats derde bij de jeugd.

De eerste B-finale liet Johan van Helmond zien dat hij het nog niet verleerd was en won. Helaas voor hem dacht Bob Romijn daar de andere finales anders over en won de overige twee finales waardoor hij op de foto mocht tijdens de prijsuitreiking. Sietse de Krieger had zijn eerste plaats in het jeugdklassement eigenlijk al vastgesteld door als enige in de B-finale te kwalificeren, maar liet met een zevende plaats in deze finale wel zien dat hij er thuishoorde!

buggy

 De 2wd A-finales leken saai te gaan worden toen Wesley van Helmond uitviel. Paul Dijkstra won de eerste finale met overmacht en wist als enige 12 rondjes te draaien. Maar uiteindelijk was het Paul zelf die in de tweede finale halverwege na een spanende strijd met Wesley van Helmond de handdoek in de ring moest gooien door een lege zender accu en moest toezien hoe Wesley de finale pakte. Met een alles beslissende finale ging het bij de start al mis bij Paul. Met een slechte start viel hij gelijk terug in het veld en vanaf dat moment was het dan ook een grote inhaalrace. Hoewel hij het gat naar Wesley aan het eind steeds kleiner zag worden, was het toch Wesley van Helmond die uiteindelijk naar huis ging met de dagzege gevolgd door Paul. Hoewel Wesley en Paul duidelijk de snelste van het veld waren was het iets verder naar achteren in het veld erg close. Maar uiteindelijk was het Bruno Heremans die na de finales op het derde trede mocht plaatsnemen.

De 4wd A-finales was van begin tot eind stuivertje wisselen. Het was chaos gecombineerd met goed competitief racen! Hoewel het veld klein was, lag de concurrentie dicht bij elkaar. Johan Teeuwen wist de eerste finale te winnen op een halve seconde van Jack Box. Terwijl het Davy Hesen was die de tweede finale overheersten. Het was dan ook de laatste finale om te beslissen wie het befaamde lijstje met nummer 1 op mocht halen. Uiteindelijk was het Jack die de laatste finale won gevolgd door Johan. Helaas voor Jack trok hij aan het kortste eind toen na een gelijk punten aantal de beste tijd van Johan Teeuwen doorslaggevend was. Davy Hesen werd derde. 

SC rand
In sommige bochten ontstonden er diepe sporen waardoor je veel snelheid door de bocht kon houden.

Bij de Short Course gingen we van start in twee finales. De B-finale staat vaak bekend als de chaos finale. En dat was het! Ze zeggen dat de baaninzetters van deze finale nog steeds met spierpijn rondlopen van het rennen. Maar tussen de klapperende body’s bleek stiekem een bijzonder spannende wedstrijd verreden te worden die in de laatste finale nog door vier rijders gewonnen kon worden. In de eerste finale was het BQ man Rob van der Looij die onbedreigd de winst wist te pakken gevolgd door Daisy Jimmink en Roger Hendrix. De tweede finale werd gewonnen door de Gert-Jan van den Ham die als enige in deze finale de 10 ronden wist te halen. In de alles beslissende finale was het Roger die de punten pakte gevolgd door Gert-Jan en Daisy. Maar uiteindelijk was het na wat rekenen toch Gert-Jan die met de prijzen naar huis mocht.

De A-finale was het Leonard Giesbers die geen zin had om het spannend te maken. Met twee overwinningen beide met een rondje meer op de teller, wist hij deze A-finale binnen te hengelen. Daarachter was echter een spannende strijd bezig tussen Nigel van Katwijk, Davy Hesen en Koen Middelkoop. Koen wist het voor elkaar te krijgen 3x een derde plaatst te pakken en finishte daarmee net buiten het podium op plaats vier. Uiteindelijk was het Nigel die de laatste finale wist te winnen en stelde daarmee de tweede plaats veilig. Nigel won daarmee tevens de eerste plaats in de jeugdklassement gevolgd door winterkampioenschap debutanten Kees Jimmink en Daisy Jimmink.

Toen al het stof neergedaald was, was het tijd voor de prijsuitreiking waarbij de dagprijzen uitgedeeld werden. En uiteindelijk ging iedereen moe maar voldaan weer terug naar huis.

Ik wil afsluiten iedereen te bedanken die deze wedstrijden tot een succes heeft gemaakt! En dan in het bijzonder Danielle van Helmond en Ad der Graaf die de kantine weer super voor elkaar hadden, Arjan van der Graaf voor het leiden (of was het nou lijden?) van de wedstrijd en natuurlijk alle andere vrijwilligers die zich zaterdag en zondag ingezet hebben om deze wedstrijden mogelijk te maken!

We hopen jullie allemaal terug te zien bij de volgende wedstrijden! De eerst volgende is op 11 december.