Het Circuit
Het circuit van MAC Vlijmen is gelegen op sportpark "de Heuvelen" in Nieuwkuijk. Hier beschikken wij over een, in Nederland, uniek kleicircuit.
Locatie
Locatie Circuit Mac Vlijmen
Sportpark "De Heuvelen"
Nieuwkuijkseweg 3
Nieuwkuijk.
Geschiedenis
In 2013 is er besloten de dunne kleilaag die op dat moment op het circuit lag, op te hogen. Het plan was om over het gehele terrein een laag van +-30cm nieuwe klei te leggen. Omdat dit de nodige planning en voorbereiding met zich mee bracht, is er besloten de werkzaamheden in het winterseizoen van 2014/2015 uit te voeren. Uiteraard betekende dat niet dat er tot die tijd achteruit geleund kon worden. In de tussentijd zijn er gesprekken geweest met de gemeente, verschillende grondleveranciers en grondwerkers. De gesprekken met de gemeente verliepen zo positief, dat de gemeente uiteindelijk instemde om het terein te vergroten en te helpen met nieuwe hekken, een eigen stroomaansluiting en een partij stoeptegels. 16 Vrachtwagens (400m³) klei zijn gestort, een nieuw hek is geplaatst en een bestrate pits en looppaden zijn gelegd. Voor het volledige overzicht van de verbouwing zie de pagina "Verbouwing '14/'15".
Een rondje...
In dit overzicht bekijken we de een rondje over het circuit met de klok mee. Tijdens de wedstrijden wordt er met de klok mee gereden. Het circuit is echter zo ontworpen dat dit beide kanten op bereden kan worden.
Rechte stuk
Met de klok mee
We starten net als in een finale op het rechte stuk. Dit is ruim 30 meter lang en 3,5m breed. Hier kan het gas er flink op. Omdat je behoorlijk wat snelheid opbouwt, zal je aan het einde van het rechte stuk echt in de ankers moeten. Er volgt namelijk een haakse bocht naar rechts. Het is de kunst voor die bocht zo laat mogelijk te remmen, zonder de bocht te missen.
Tegen de klok in
Ook deze kant kan het gas er flink op! Maar let op, aan het einde van het rechte stuk komt een scherpe bocht naar links. Dus ook hier is het de kunst zo laat mogelijk te remmen zonder de bocht te missen.
Schuine tafel
Met de klok mee
Aan het einde van het rechte stuk komt een haakse bocht. Hierna komt de eerste van de vele opvallende stukken van de baan. De schuine tafel is vanaf deze kant een grote drop-off, gevolgd door een 200 graden bocht rechtsom. Het is hier de moeilijkheid om je snelheid precies te doseren. Ga je namelijk te snel dan spring je de bocht voorbij of ben je niet op tijd stabiel om de bocht in te sturen.
Tegen de klok in
Nadat je de 200 graden bocht uitkomt rijd je de schuine tafel op. Vanaf deze kant is het een jump. Die is niet moeilijk, maar belangrijk is dat je niet té ver springt. De volgende bocht komt namelijk direct na je landing. Hier wil je de auto stabiel hebben, want hierna volgt het rechte stuk!
Tussen de schuine tafel en jumpen-combinatie
Met de klok mee (Situatie in 2017 iets aangepast.)
Na het landen van de schuine tafel kom je een 200graden rechter bocht tegen. Maar let op, die is niet precies rond. Vervolgens ga je links gevolgd door een klei stukje rechtdoor. Na dit stukje snelheid is het zaak je auto de volgende linker bocht stabiel door te krijgen, want hier moet je beginnen met acceleren voor je jumps-combinatie.
Tegen de klok in
Na het landen van de j
Jump combi
Met de klok mee (Situatie in 2017 iets aangepast!)
Je komt de bocht om en rijdt dan misschien wel het spectaculairste deel van de baan op. Een dubbel-jump gevolgd door een tafel. Deze is op verschillende manier te nemen. Er kan gekozen worden om deze in 2 keer te springen. Maar de meer gevorderde rijders zullen er voor kiezen de auto óp de tafel te landen. Een enkele waaghals zal ervoor kiezen alles in één keer te springen.
Tegen de klok in
De meeste rijders zullen in deze richting ervoor kiezen de jumpen combinatie in twee keer te springen. Het gaat hierbij om beheersing, spring je namelijk te ver dan land je op de volgende bult waardoor je snelheid verliest.
Hoektafel
Met de klok mee
Nadat je door een links-rechts chicane gereden bent komt je de hoektafel tegen. Omdat je maar weinig ruimte hebt om snelheid te maken spring je op de tafel.Nu is het de kunst om bij het eraf rijden precies op de schuine kant van de tafel te landen. Hierdoor krijg je namelijk een hoop snelheid mee.
Tegen de klok in
Ook vanaf deze kant zal het grootste deel van de rijders ervoor kiezen bovenop de tafel te springen. Echter is het vanaf deze kant ook mogelijk de tafel in één keer te springen. Het is dan wel belangrijk om de auto bij de landing gelijk stabiel te krijgen, want er volgt direct na de landing een bocht linksom.
Zeil-bocht
Met de klok mee (Sinds 2017 niet meer aanwezig)
Dit is een spannend stukje. Doordat er op het zeil minder grip is zal je hier wegglijden als je niet oplet. Je komt namelijk met een behoorlijke snelheid van de hoektafel door de flauwe bocht het zeil op gereden. Hier kan je je auto iets dwars zetten en langs de slang driften. Om zo de auto goed te positioneren voor de volgende bocht.
Tegen de klok in
Je komt hier
Chicane sectie
Met de klok mee
Nadat je door een links-rechts chicane gereden bent komt je de hoektafel tegen. Omdat je maar weinig plek hebt om snelheid te maken spring je op de tafel.Nu is het de kunst om bij het eraf rijden precies op de schuine kant van de tafel te landen. Hierdoor krijg je namelijk een hoop snelheid mee.
Tegen de klok in
Ook vanaf deze kant zal het grootste deel van de rijders ervoor kiezen bovenop de tafel te springen. Echter is het vanaf deze kant ook mogelijk de tafel in één keer te springen. Het is dan wel belangrijk om de auto bij de landing gelijk stabiel te krijgen, want er volgt direct na de landing een bocht linksom.
"De wokkel"
Met de klok mee
Hoewel het op de foto moeilijk te zien is, is dit toch echt een van de lastigste stukjes op de baan! Na een flauwe bocht waar je flink snelheid kan maken vind je achtereen volgend twee off-camber bochten in tegengestelde richting liggen. Hier is het belangrijk dat je de eerste off-camber goed neemt om de tweede offcamber goed aan te kunnen sturen. Dit is belangrijk want ook de camber sectie die hierna komt is lastig!
Tegen de klok in
Je komt hier linksom de off-camberbocht om. Nu komt een wijde rechter bocht met de tweede off-camber. Je kan bij het uitkomen van de bocht al flink acceleren, maar let of je wordt op de tweede off-camber nog even uit balans gehaald.
Camber sectie
Met de klok mee
Ook dit valt op het eerste oog niet op, maar is wel degelijk een lastig stukje! De camber sectie is een recht stuk welke volledig onder een hoek ligt. Als je van de wokkel af komt stuur je rechts deze sectie op. Hierbij is het verstandig voorzichtig de bocht te nemen. Want op dit stuk heeft je auto erg de neiging naar de buitenkant te glijden en instabiel te worden. Na dit stuk volgt opnieuw een bocht naar rechts.
Tegen de klok in
Ook vanaf de andere kant is het een lastig stukje. De meeste rijders proberen de cambersectie zo hoog mogelijk langs de slang te rijden, om vervolgens kort linksom de wokkel in te sturen.
Grote chicane
Met de klok mee
Vanuit de camber sectie kom je een grote chicane in. Deze spreekt redelijk voor zich. 90 graden bocht rechts, gevolgd door een 180 graden draai links. Met vervolgens 2 bochten rechtsom. En het gas kan er weer op!
Tegen de klok in
Je komt hier hoge snelheid het rechte stuk af. Dus even remmen voor je de bocht in duikt. De 2 bochten linksaf kunnen op hogesnelheid bijna als1 bocht genomen worden. Gevolgd door een 180graden bocht rechtsom en een haakse bocht links de cambersectie op!
En natuurlijk de rest van het terrein!
De ingang
De poort van het circuit is voorzien van een code-slot. Hierdoor is voor leden het circuit op elk moment van de dag beschikbaar, ook buiten de clubavonden en clubdagen.
Hekken
Het volledige circuit is omsloten door hekken. Dit heeft als functie om bij een crash op het circuit de omstanders te beschermen. Daarnaast zijn de hekken binnen het terrein voorzien van bovenbuizen waardoor je als toeschouwer lekker kan hangen terwijl je naar de races kijkt.
De rijdersstelling
Na het circuit zelf is de rijdersstelling het belangrijkste onderdeel van het terrein. Deze is in de winter van '12/'13 volledig opnieuw gebouwd en biedt plaats aan 14 rijders. Daarnaast is er onderin een ruimte voor de wedstrijdleiders. Hier worden tijdens wedstrijden de rondentijden geteld. Ook is er een opslagruimte waar simpel gereedschap zoals scheppen en bezems bewaard worden.
Bestrating & pits
het volledige terrein is voorzien van een bestrating. Bij binnenkomst via het hek is er een breed pad gelegd. Hierdoor blijft er ook bij veel kijkers aan het hek een goede doorgang. Daarnaast is er ook een volledige bestrate pitsruimte van ruim 100m². Deze zal later voorzien worden van vaste tafels en stroomaansluitingen